Bent u van plan om een nieuwe keuken te plaatsen in huis? Dan zijn er een groot aantal verschillende keukenopstellingen waar u naar kunt kijken. De juiste keukenopstelling vinden is daarom niet eenvoudig. Een van de mogelijkheden die u heeft, is een hoekkeuken met eiland.

Maar hoe zorgt u voor het maken van de juiste indeling? En wat moet u nog meer weten voordat je een keukeneiland plaatst? Onderstaande informatie zet alles voor u op een rij.

 

Dit is een hoekkeuken met kookeiland

Veel huizen zijn voorzien van een hoekkeuken. Dit is een keuken die aan twee muren verder loopt en hiermee dus ook meer aanrechtblad en extra opbergruimte krijgt. Vooral een moderne keuken is vaak op deze manier ingericht. Met een groot aantal opstellingen kunt u de extra opbergmogelijkheden bepalen en ook bepalen waar het keukenapparatuur moet komen. De ideale keuken is immers ook een keuken die voorzien is van voldoende kasten en apparaten.

Hoekkeuken met eiland

Een hoekkeuken met kookeiland is een hoekkeuken die ook in het midden nog een plek heeft om te koken. Ook kunt u hier spullen kwijt die u nodig heeft tijdens het bereiden en koken van de maaltijden of waar u in andere kastjes geen plek voor hebt. Het kookeiland zorgt ervoor dat u nog meer gemakken ervaart in de keuken. Een eiland keuken heeft daarom dus niet alleen de hoek voor de bereiding, maar ook een kookplaat en een plek om nog meer gemakken te krijgen.

 

Hoe groot moet uw keuken zijn voor een eiland?

U kunt zich afvragen hoe groot een keuken moet zijn voor een kookeiland. De afmetingen van de ruimte zijn mede bepalend voor het soort kookeiland, maar geven ook andere indelingsmogelijkheden. Want welke afstand moet er tussen de keuken en het eiland zitten? U moet er goed omheen kunnen lopen en nog ruimte hebben om te bewegen. Te veel ruimte bij uw hoekkeuken met kookeiland is echter ook weer niet goed. Zo kunt u niet eenvoudig koken.

De grootte van de keuken is ook afhankelijk van de afmeting van het kookeiland. Voor een klein kookeiland is immers ook een kleinere ruimte vereist dan wanneer u voor een groot kookeiland kiest. De juiste keukenopstelling vindt u uitsluitend door eerst alle afmetingen goed op te meten.

Vergeet daarbij ook niet de keukenkastjes van de hoekkeuken mee te nemen in de afmetingen. Zo voorkomt u dat uw eiland keuken niet bij uw woning past en u niet alle gemakken ervaart die een keukeneiland u kan bieden.

Grijze hoekkeuken met eiland

 

Andere mogelijkheden om naar te kijken

De grootte van de keuken is niet de enige belangrijke factor bij eiland keukens. U moet namelijk ook weten welke soorten er van een keukeneiland zijn. Zo kunt u kiezen voor een los kookeiland, welke op iedere plaats in de keuken kan komen.

Ook kunt u voor een kant-en-klare keuken met kookeiland kiezen. De keukens met kookeiland zijn op deze manier nog beter in te delen en u kunt zelfs voor een kleine ruimte de geschikte variant krijgen.

Hoekkeuken met waseiland

 

Apparaten in de keuken plaatsen

Let er ook op dat u de andere apparaten in uw keuken meeneemt. Zo moet u niet alleen naar het kookgedeelte kijken, maar ook naar de koelkast, het werkblad en de inbouwapparatuur. Bij een keukenopstelling is het belangrijk dat u in enkele stappen bij de meest gebruikte apparaten bent en u tegelijkertijd ook alle ruimte heeft om aan het werkblad de gerechten te bereiden.

Zorg er tevens voor dat alle lades goed bereikbaar zijn, zowel bij het aanrecht als bij het werkeiland.

Hoekkeuken met kookeiland

 

Waarom kiezen voor een eilandkeuken?

Maar waarom kan een kookeiland dan een geschikte keuze zijn voor uw keuken? Een keuken met kookeiland geeft in eerste instantie een luxe uitstraling. De kookeilanden zijn het centrale middelpunt van uw keuken en kunnen een geheel andere sfeer geven.

Het schiereiland biedt daarnaast meer ruimte voor het bereiden van gerechten. Het kookeiland kan namelijk niet alleen voorzien zijn van een fornuis met afzuigkap, maar ook van een extra werkblad. Hiermee creëert u een werkeiland, welke vooral in een kleine keukenruimte van harte welkom is en meer werkruimte biedt.

Hoekkeuken met schiereiland

 

Opbergruimte in uw hoekkeuken met kookeiland

Een andere reden om te kiezen voor meer werkruimte met een schiereiland is doordat u hiermee meer opbergruimte krijgt. De opbergruimte van de keukenkastjes is bij een kleine keuken niet altijd beschikbaar. Het keukenapparatuur zit bij de hoekkeuken, terwijl er lades en kastjes onder het kookeiland zitten voor extra ruimte.

Zo kunt u koken, heeft u meer opbergruimte en zorgt u ervoor dat u het overzicht bewaard in de ruimte. Een keuken met kookeiland brengt daarom een groot aantal voordelen met zich mee om van te profiteren.

Keuken met schiereiland

 

Wat kost een hoekkeuken met eiland?

Als u een hoekkeuken met eiland wilt laten plaatsen in uw woning, is het goed om de keuken kosten op een rij te zetten. Want is een keuken eiland duur? De kosten waar u mee te maken krijgt bij de aanschaf, zijn afhankelijk van een groot aantal factoren.

Denk aan de grootte van het keukeneiland, de extra kastjes die u laat plaatsen bij uw hoekkeuken en of u gebruik maakt van een korte zijde of overal dezelfde lengte aanhoudt. De keukenruimte kan hierdoor al een basisprijs opleveren en wordt van hieruit verder gebouwd.

De kosten van een keukeneiland en de rest van de keuken indeling zijn ook afhankelijk van de apparaten die u hierin plaatst. Als u voor een spoelbak kiest, betaalt u minder dan wanneer u ook een spoelbak in het keukeneiland plaatst.

Een losse spoelbak brengt ook weer geheel andere kosten met zich mee. Het soort afzuigkap kan de hoogte van de kosten ook laten veranderen. Een standaard variant kost minder dan wanneer je de afzuiging in het eiland monteert.

Hoekkeuken met tafeleiland

 

Uw keuken volledig naar wens inrichten

Heeft u uw hoekkeuken met eiland gevonden? Dan moet u ervoor zorgen dat u de volledige keuken naar wens inricht. Maak hiervoor een goede plattegrond, zodat u weet welke mogelijkheden u heeft. U kijkt hiervoor eerst naar de hoekkeuken zelf. Door te bepalen waar de lange en waar de korte zijde van de keuken moet komen, heeft u het eerste deel al ingericht.

Daarna kijkt u waar het eiland in uw keuken kan komen te staan. Hiervoor moet u genoeg plaats overhouden om de andere werkzaamheden in uit te voeren.

Eiland keuken met kastenwand

 

De uitstraling van de keuken

Het is ook belangrijk dat de keuken qua sfeer volledig bij de rest van de woning past. Als u voornamelijk lichte kleuren in de woning heeft, moet u deze ook doorvoeren in de keuken. U kunt dan altijd kiezen voor een contrastkleur op de muur. Wilt u daarnaast het eiland ook gebruiken als bar?

Dan zijn goede stoelen hiervoor een vereiste. Aan de bar kunt u in de avonduren genieten van een drankje, maar bijvoorbeeld ook het ontbijt eten of wachten tot uw avondeten klaar is. Uw hoekkeuken met eiland is hierdoor ook een plek waar u kunt ontspannen en het kookeiland maakt het voor u af.

Grijze hoekkeuken met schiereiland

 

Decoratie toevoegen aan uw kookeiland

Als laatste hoeft u alleen nog maar decoratie toe te voegen aan uw woning. Kies hierbij niet alleen voor de handigheden die u nodig heeft in uw keuken, maar ook voor de persoonlijke touch. U kunt bij uw kookeiland daarom ook persoonlijke spullen als decoratie neerzetten.

Zo maakt u er een gezellige ruimte van en kunt u er een echte leefkeuken van maken. Het kookeiland geeft u alleen nog maar gemakken en zorgt ervoor dat u de maaltijden kunt bereiden die u voor ogen had. Zelfs een kleine hoekkeuken met eiland kan op deze manier gezellig worden.

Hoekkeuken met kookeiland

 

Een kookeiland kopen voor uw keuken

Wilt u zelf genieten van de voordelen die een hoekkeuken met eiland met zich meebrengen? Maak gebruik van persoonlijk advies en zorg ervoor dat de sfeer in uw keuken direct verbetert. Niet alleen kunt u advies krijgen over de indeling van uw keukenruimte, ook kunt u nieuwe inzichten krijgen over de kleur op de muur en welke andere accessoires hier nog bij passen.

Zo heeft u een keuken die volledig bij uw wensen past en waar u jarenlang veel plezier aan behaalt. U maakt de uiteindelijke keuzes, maar het advies helpt u om uw kookeiland in huis te halen.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze adviseurs.