Bent u bezig met het verbouwen van de keuken? Dan horen hier ook keuken lampen bij. Goede verlichting is namelijk belangrijk voor het verkrijgen van meer sfeer, maar kan ook voor een praktische doeleinden zorgen.

Maar hoe kunt u dan kiezen voor de beste verlichting voor deze ruimte en welke mogelijkheden heeft u op dit gebied? Onderstaande informatie zet het allemaal voor u op een rij.

 

Keuken verlichting

 

Wat voor verlichting in de keuken?

Bij het kiezen van goede keukenverlichting is het belangrijk om eerst te weten welke varianten er allemaal zijn. De keukenverlichting komt namelijk in meerdere soorten. Zo heeft u als eerste de algemene verlichting tot uw beschikking.

Dit is de basisverlichting voor in de keuken en zorgt ervoor dat de meeste werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. U kunt hierbij denken aan de hanglamp die centraal in de ruimte hangt, maar ook een lichtbron in de vorm van opbouwspots of wandlampen.

Spotjes keuken

U kunt hierbij altijd kijken naar mogelijkheden tot de lampen dimmen, zodat u de helderheid aan kunt passen.

Een andere variant werklicht. Dit is het licht dat nodig is voor het uitvoeren van de werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het klaarmaken van de maaltijden. Dit direct licht gebruikt men onder andere bij de bovenkastjes, in het plafond of boven het aanrecht en is voornamelijk bedoeld om praktisch in de keuken te werken. Door de spots op de juiste manier te plaatsen, kunt u zoveel mogelijk uit uw keuken, de verlichting en uw werkblad behalen.

Als laatste is er ook nog sfeerverlichting. U wilt namelijk niet alleen koken in de keuken, maar met de keuken verlichting ook genieten van de ruimte. Als u een leefkeuken met eettafel heeft of uw keukenblok verbonden is aan de woonkamer, dan zal dit immers allemaal aan elkaar aangepast kunnen worden.

Zo kunt u gezellig met het gezin aan de keukentafel zitten, zonder dat u nog voor voldoende licht hoeft te zorgen om de juiste sfeer te realiseren.

 

Wat is een goed lichtplan?

Het juiste licht verkrijgt u door middel van een lichtplan. Dit plan bestaat uit een plattegrond van de ruimte, waarna u de verlichting erin tekent. Hierbij gaat het in eerste instantie om de basisverlichting, waarna u langzaam uitbreidt en iedere lamp erin plaatst.

De keuken lampen kunnen via dit lichtplan ook ingetekend worden op basis van soort, zolang u hiervoor een goede legenda maakt. Op basis van het volledige plan, zorgt u dat uw keuken lamp op de juiste plek komt te hangen.

Voor het opstellen van een lichtplan, het hebben van een duidelijk overzicht en het verkrijgen van de juiste verlichting, dient u zichzelf een aantal vragen te stellen. Denk hierbij aan:
• Waar plaats je spotjes in de keuken?
• Hoe ver spotjes uit elkaar plaatsen?
• Welke inbouwspots zorgen voor praktische verlichting en welke voor ander soort verlichting?
• Hoeveel licht heb ik nodig in de keuken?
• Plaats ik een lamp onder het keukenkastje?
• Maak ik gebruik van een led strip?

Met behulp van een goede keukenverlichting en het lichtplan weet u ook beter waar u nieuwe bedrading moet plaatsen. Uw led keukenverlichting dient immers op de juiste manier aangesloten te zijn om goed te kunnen werken.

Zo dient u niet alleen de bedrading door de muren te laten lopen, maar ook boven de eettafel een goede aansluiting te hebben voor uw keukenverlichting led. Het lichtplan zorgt dat u weet war u de bedrading naartoe moet trekken of geeft de professional duidelijke instructies voor de werkzaamheden.

Meerdere glazen bollen keuken

 

Hoeveel licht heb ik nodig in de keuken?

De hoeveelheid licht in de keuken is mede afhankelijk van hoeveel licht u nodig heeft en op welke plaats u de verlichting hangt. Een keuken lamp in de vorm van led verlichting zal namelijk altijd zorgen voor sfeer, maar kan tegelijkertijd ook hinder geven.

Hoeveel lumen in de keuken, hoeveel lumen boven de kookplaat en hoeveel lumen boven het keukenblad zijn enkele opties die u daarom in het achterhoofd dient te houden.

Het is bij de hoeveelheid keukenverlichting voornamelijk belangrijk dat u bekijkt welk doel de lampen hebben. De keukenverlichting boven de eettafel moet namelijk niet al te fel zijn, maar tegelijkertijd voldoende licht geven om te zitten.

Onder de keukenkastjes heeft u echter weer feller licht nodig. Het is namelijk een lichtbron waarmee u ervoor zorgt dat u de maaltijden klaar kunt maken en ook ziet wat u doet. Het verlichten van het aanrechtblad en de keukenkast verlichting kunnen er samen voor zorgen dat u voldoende zicht heeft op het snijden en andere werkzaamheden.

Wanneer u hanglampen of wandlampen gebruikt als keukenverlichting wilt u het liefste niet al te fel ligt hebben. De lampen kunnen daarbij voorzien zijn van een dimmer, zodat u de felheid van de lamp aanpast.

De verlichting vanaf het plafond is hierdoor beter naar wens te krijgen en de verlichting van de keuken biedt u de gelegenheid om de sfeer in de woning te verkrijgen door alleen maar het licht te dimmen of juist weer feller te zetten. De keuken is hierdoor een plek om van te genieten in plaats van alleen voor de praktische zaken.

 

Welke lamp is geschikt voor in de keuken?

Niet alleen moet u weten waar u de lampen ophangt en hoeveel licht u nodig heeft in de keuken, ook moet u weten welke lampen er daadwerkelijk geschikt zijn voor de keuken.

Het gaat hierbij onder andere onder het armatuur van de lamp, maar ook bijvoorbeeld om de led keukenverlichting die uitsluitend op een bepaalde plaats kan worden gehangen.

Maar welke LED verlichting keuken kunt u waar plaatsen? De keukenverlichting die geschikt is voor iedere plaats, vindt u hieronder.

 

Welke verlichting onder keukenkastjes?

De lampen die u onder de keukenkastjes plaatst, zijn voornamelijk bedoeld voor het praktische gedeelte in de keuken. U moet er daarom voor zorgen dat deze lichtbronnen aan uw wensen aangepast zijn. De keukenverlichting led die u in deze categorie vindt, zijn voornamelijk inbouwspots.

Ook opbouw led verlichting biedt voldoende mogelijkheden. Deze led spotjes heten ook wel onderbouw, waardoor u ze op iedere plaats kunt plaatsen en aan elkaar kun verbinden. Door middel van een schakelaar kunt u deze dan aanzetten.

Keuken lampen

 

Welke verlichting boven aanrecht?

De led keukenverlichting kan daarbij ook boven het aanrechtblad geplaatst worden. Kies er hierbij bijvoorbeeld voor om de lichtbronnen op de muur te plaatsen. Echter kunt u ze ook aan de keukenkastjes bevestigen. Houd echter wel rekening met de kleurtemperatuur, zodat u voorkomt dat de lampen pijn doen aan uw ogen.

De spots kunnen u dan uitsluitend voordelen opleveren en u verlicht de volledige ruimte op de juiste manier.

 

Wat voor lamp boven kookeiland?

Wanneer u een kookeiland heeft, kunt u de keukenverlichting ook boven dit eiland hangen. Hiermee zorgt u voor voldoende direct licht op de maaltijden, zonder dat u hiervoor nog een extra lichtbron neer hoeft te zitten. Hoeveel licht boven een eiland is afhankelijk van de grootte ervan.

Als u bijvoorbeeld een uitgebreid eiland heeft met uw gaspitten aan een kant en een extra aanrechtblad, kunt u kiezen voor een grotere hanglamp. Deze zal het licht spreiden. Echter kunt u de keuken verlichting plafond ook spreiden door gebruik te maken van meerdere led spotjes, zodat het minder fel is.

 

Voordelen van keukenverlichting

Er zijn een groot aantal voordelen te behalen aan de juiste verlichtingssoorten voor in de keuken. Als u bijvoorbeeld voor keuken verlichting onderbouw kiest, kunt u de lichtstralen voldoende spreiden en over het gehele werkblad voldoende zicht hebben.

Als u juist weer voor een hanglamp kiest, zal het koken ook eenvoudiger worden en heeft u met één lamp vaak al voldoende om de keuken verlicht te hebben.

Een ander voordeel is dat er veel verschillende varianten beschikbaar zijn. Zowel inbouwspotjes als een hanglamp kunnen daarom helemaal aan uw woonstijl aangepast worden. Ook zijn geïntegreerde led lampen erg populair. Ze zijn niet zichtbaar, maar wel aanwezig.

Verlichting keukenkasten

Kies voor armaturen die volledig bij deze stijl aanpassen en u maakt uw woning tot een geheel. Vooral wanneer de keuken bij de woonkamer betrokken is, zal dit een groot verschil opleveren.

Een laatste voordeel van de spots is dat je hierbij ook kunt bepalen waar u uw lampjes plaatst. Want waar plaats je spotjes in de keuken als je hierdoor direct alles zichtbaar wilt hebben?

Door de plaatsing goed te bepalen zorgt u dat uw keuken helemaal naar wens is en de verlichting keuken voor langere tijd de voordelen die hierboven staan kunnen bieden. Van hieruit ontdekt u vanzelf weer nieuwe voordelen.

 

Hier let u op bij het kiezen van goede verlichting

Voordat u daadwerkelijk tot een aankoop overgaat, is het belangrijk dat u bekijkt welke artikelen het beste bij u passen. U kunt hiervoor een aantal specificaties in het achterhoofd houden.

Een van de eerste zaken waar u op kunt letten, is welke armaturen u nodig heeft. Voor een hanglamp kunt u bijvoorbeeld verschillende opties terugvinden, waardoor uw woning tot een geheel wordt gebracht.

De keuken verlichting spots bieden weer geheel andere opties. Daarnaast bekijkt u de fitting van de lampen in de woning. Iedere lamp is namelijk voorzien van een bepaalde fitting, waardoor de lampen niet altijd in de armaturen kunnen. Door hier goed op te letten weet u zeker dat u niet meer voor verrassingen staat.

Het is ook belangrijk om te bepalen of de led keukenverlichting bij u past of dat u toch liever voor andere varianten kijkt. Ook let u op de extra accessoires die u hiervoor aan kunt schaffen. Een dimmer of de mogelijkheid tot smart functies zijn hier slechts enkele voorbeelden van en kunnen helpen om het product nog meer gemakken te laten geven.

Let als laatste nog op de lichtkleur en het verbruik van de lampen. De kleur van het licht zorgt ervoor dat u de sfeerverlichting creëert die u nodig heeft.

Kies bijvoorbeeld voor een warmere kleur als u voor een knusse uitstraling wilt gaan, maar kies weer voor een koudere variant als het u vooral om het praktische draait. Het verbruik kan er dan voor zorgen dat u geen hoge energierekening krijgt met de lampen.

 

Koop uw keukenverlichting

Wilt u zelf uw keuken voorzien van nieuw keuken lampen en wilt u hiervoor langskomen in de winkel en onder het genot van een kop koffie uw nieuwe hanglamp of andere variant bekijken? Dan ziet u voldoende keuken verlichting welke bij uw nieuwe keuken staan.

In de showroom in Heerhugowaard vind u de mooiste keukens in combinatie met het meest sfeervolle licht.

Als u op zoek bent naar een keuken in combinatie met de mooiste verlichting, maak dan direct een vrijblijvende afspraak.