De donkere keuken is helemaal van deze tijd. Vroeger was de wijsheid dat een keuken licht moest zijn, maar tegenwoordig is dat zeker niet meer nodig. Moderne verlichting en donkere kleuren in de mode hebben het keukenlandschap op zijn kop gezet, en een nieuwe wereld van keukenkleuren geopend.

 

Zwarte keukens

Zwart is een zeer populaire kleur in met name de moderne keuken. Zwart is een veelzijdige tint: er bestaan warme en koele varianten, en zwart kan gecombineerd worden met bijna alle kleuren. Zwart kan een mysterieuze uitstraling geven, maar ook een knusse.

 

Zwarte keukens

 

Kleuraccenten in de zwarte keuken

Een volledig zwarte keuken is mogelijk, maar niet altijd aan te bevelen. Puur zwart kan een ruimte kleiner laten lijken, en men loopt het risico dat de keuken wat eentonig aandoet. De oplossing: accenten in wit of kleur.

Dat kan zo bescheiden zijn als grijs voor de plinten, tot uitbundig zoals een felrood kastdeurtje in uw verder zwarte keuken. Ook het keukenblad is een goede plek voor een accentkleur. U geeft uw keuken persoonlijkheid en maakt het interieur helemaal eigen.

 

Een zwart kookeiland

Een kookeiland is een gewilde toevoeging aan de keuken. Een zwart eiland is chique, maar valt wel erg op: het is immers een groot object midden in de keuken. Volledig zwart staat vooral mooi in een wat grotere keuken.

In een kleine keuken zijn er toch zeker mogelijkheden. Zo is het mogelijk in plaats van een keukeneiland te kiezen voor een zwarte bar. Een andere optie is om het zwart van het eiland wat te breken, door er lichtgekleurde accenten aan te geven.

Donkere keuken met zwart kookeiland

 

Keukens in andere donkere kleuren

Zwart is natuurlijk niet de enige donkere kleur die mooi staat in de keuken. Ook kleuren zoals donkerblauw of antraciet zijn goede opties. Bruin kan werken, maar er is wel het risico dat de keuken er wat ouderwets uitziet; bij een goede uitvoering zorgt bruin voor een mooie warme uitstraling. Vooral de houtlook keukens zijn een oase van warmte. Zowel volledig als een aantal elementen.

Zwarte keuken Rees is een mooi voorbeeld van een zwart kookeiland.

 

Donkergrijze keuken

 

Een donkere keuken met licht blad

Bij een donkere keuken staat een lichtgekleurd aanrechtblad vaak erg mooi. Het lichte blad geeft wat ‘ademruimte’ aan de hoofdkleur, en maakt de keuken ruimtelijker. Een aanrechtblad in een lichte kleur is in verschillende materialen verkrijgbaar, er zit ongetwijfeld iets naar uw smaak in ons assortiment.

 

Donkere keuken met licht blad

 

Kleurcombinaties

Heeft u ooit in een keuken gelopen en het gevoel dat het niet de juiste kleur is? Misschien is het te donker of te licht. Misschien is het gewoon saai, of misschien zijn er kleuren die botsen en maken het onrustig. Nou, als u op zoek bent naar iets om uw keuken op te fleuren met wat kleur, hebben wij een paar suggesties.

Er zijn ook verschillende kleuren te combineren om de perfecte look te bereiken. Onze favoriete combinatie is zwart met hout, of donkergrijs met hout. Deze twee kleuren werken heel goed samen omdat ze elkaar mooi aanvullen en toch totaal verschillend zijn – waardoor elk element nog meer opvalt! Een andere geweldige optie is een donkere kleur met een lichte kleur te combineren, bijvoorbeeld wit. Deze twee complementaire kleuren creëren een oogstrelend contrast dat zeker zal opvallen.

Tóch nog op zoek naar een andere combo?

Het kleurenwiel is een goed hulpmiddel bij het kiezen van complementaire kleuren. Elke kleur heeft een andere tegenovergestelde kleur die hier goed bij past. Deze kleurgrafiek helpt u bij het kiezen van de perfecte kleuren.

 

Keukenstijlen

Het meest zien we donkere keukenkleuren terug in een eigentijdse uitvoering. Moderne zwarte keukens zijn daarvan een goed voorbeeld. Maar ook keukens in landelijke of tijdloze stijl zijn mogelijk in donker.

 

Moderne donkere keukens

De moderne zwarte keuken is op dit moment een trend. Of u nu de voorkeur geeft aan een hoogglans of een mat zwarte keuken, er is voor ieder wat wils. Maar er zijn verschillende andere opties. Denk bijvoorbeeld aan donkergrijs: een zeer mooie, modieuze kleur, die vooral in een industriële keuken goed past.

 

Landelijke donkere keukens

Landelijke keukens kunnen in een donkere kleur worden uitgevoerd, zeker als het in een combinatie met witte elementen is. Zwarte keukenkastjes bij een vloer of wand met zwart-witte tegels staan bijvoorbeeld erg goed. Andere mooie donkere kleuren voor een landelijke keuken zijn donkerblauw en flessengroen.

 

Landelijke donkere keuken

 

Tijdloze donkere keukens

Een donkere tijdloze keuken kunt u combineren met vrijwel elk interieur. Dit stijlvolle keukentype helpt u om een woning te creëren die niet snel zal vervelen. Combineer bijvoorbeeld donkere tinten en strakke vormen met natuurlijke materialen zoals hout, voor een kalme, klassieke keuken met moderne charme.

 

Tijdloze donkere keuken

 

Donkere keukens ruimtelijk maken

Een donkere keuken lijkt door de kleur vaak minder groot dan hij eigenlijk is. Eerder hadden we het over het gebruiken van een contrastkleur om donkere keukens optisch meer ruimte te geven. Behalve spelen met de kleur zijn er nog andere manieren dat te doen, met name door lijnenspel, vorm en accessoires.

 

Lijnenspel

Een uitgekiend lijnenspel leidt het oog. Dat wil zeggen dat een keuken met veel lange, horizontale lijnen als groter wordt ervaren. Een keuken met veel lange, verticale lijnen lijkt hoger.

Van dat trucje kunt u gebruik maken om uw donkere keuken te voorzien van meer perspectief. Kies bijvoorbeeld voor brede lades, voor een mooie diepe uitstraling in de keuken. Wilt u liever de hoogte in? Denk bijvoorbeeld aan een apothekerskast.

 

Vorm en details

Keukenkasten kunnen een grote rol spelen in het gevoel van ruimte in de keuken. Als u de bovenkasten net iets minder breed kiest dan het aanrechtblad, bijvoorbeeld, maakt dat de keuken minder druk. U kunt er zelfs voor kiezen om de bovenkasten weg te laten.

Eenvoudige vormen geven een ruimtelijker uitstraling dan vormen met veel details. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles in een donkere keuken strak en sober moet zijn, maar hou het mantra ‘less is more’ wel in uw achterhoofd, bij het kiezen van de deuren voor keukenkastjes bijvoorbeeld.

U kunt de hoeveelheid accessoires in een donkere keuken daarom ook het beste enigszins beperken, als u graag de ruimte groot wil laten voelen. Kies daarom met zorg de dingen die u sowieso nodig heeft. Lampen, hand- en theedoeken, en serviesgoed dat zichtbaar zal zijn doen veel voor de sfeer in de keuken.

 

Het lichtplan in een donkere keuken

Een donkere keuken vereist een slim plan voor de verlichting. In een keuken in wit of lichte tinten weerkaatst het beschikbare licht. Een donkere keuken absorbeert het echter.

Daarom is het verstandig om goed na te denken waar in de keuken u vaak zult werken. Daar heeft u immers de meeste verlichting nodig. Maak een plan voor de aansluiting van de lampen en houdt rekening met de stroomvoorziening. Indien nodig kunt u extra elektriciteitsdraden aanleggen; dat is makkelijker als de keuken nog niet ingebouwd is!

 

Lichtplan donkere keuken

 

Natuurlijk licht

Als uw keuken veel lichtinval van buiten krijgt, dan zal dat behoorlijk schelen. Toch ontkomt u niet aan nadenken over het licht in uw keuken: in het najaar en vroege voorjaar is het in Nederland vaak al donker als u in de keuken staat. Zorg dat u een plan en budget heeft voor goede verlichting, ook als u een groot raam in de keuken heeft.

 

Uniek: onze stylistenservice

Bij KüchenWelt willen we dat onze klanten vanaf het begin precies weten waar ze aan toe zijn. Dat betekent dus ook dat u moet weten hoe een donkere keuken of zwarte keuken er in uw huis uit zal zien. Daarom kunt u na aankoop gebruik maken van onze unieke stylistenservice.

Onze stylist komt bij u aan huis om te kijken hoe uw huis eruit ziet, en of er bepaalde dingen zijn waar rekening mee moet worden gehouden. De stylist simuleert uw nieuwe keuken op het beeldscherm, en doet eventueel aanpassingen om de donkere keuken helemaal perfect te maken. Samen legt u de laatste hand aan het ontwerp, om zo uw absolute droomkeuken te creëren.

 

Wij helpen u graag!

Maak snel een afspraak in onze showroom! Wij weten alles van keukens: van de juiste kleuren en elementen tot aan de apparatuur en laatste trends. Wij brengen u graag op goede ideeën.

U kunt eindeloos kiezen en combineren met behulp van onze speciale software. Deze kunt u ook thuis alvast proberen. Lees ook ons keukenboek, vol mooie opstellingen en nuttige tips.

Bis bald in Heerhugowaard!