Keuken indelen, zo doet u dat! Bent u op zoek naar een nieuwe keuken? Dan is het belangrijk dat u ook naar een keuken indeling kijkt. Er zijn namelijk verschillende varianten te vinden, waar u allemaal een ander voordeel aan behaalt.

De ideale indeling is afhankelijk van een groot aantal factoren en u moet ervoor zorgen dat u de keukenopstelling aanpast aan uw wensen. Onderstaande keuken indeling tips zorgen ervoor dat u uw keukenopstelling kunt bepalen.

 

Hoe uw keuken indelen?

Uw huidige keuken vervangen kan een goede manier zijn om een geheel nieuwe ruimte te krijgen, zonder dat u hiervoor een geheel andere ruimte hoeft te gebruiken. De ideale keukenindeling is daarbij wel afhankelijk van de afmeting van de ruimte.

Een kleine ruimte zal daarom een geheel andere indeling krijgen dan een open ruimte of met veel vierkante meters. Uw oude keuken kunt u echter altijd veranderen, waardoor u weer van meer gemakken kunt genieten.

 

Keuken indelen

 

Welke keukenindelingen zijn er?

Voordat u kunt kijken naar de ideale keukenopstelling is het belangrijk dat u weet welke verschillende keuken indelingen er zijn. Op deze pagina hebben we vele keuken indeling voorbeelden getoond. Het is ook mogelijk om de voorbeeld keuken collectie van KuchenWelt te bekijken voor meer inspiratie.

U kunt de verschillende keukenelementen namelijk op meerdere manieren plaatsen, waardoor u voldoende werkruimte krijgt. Maar aan welke indelingen kunt u denken?

 

U keuken indelen

Een u-vormige keuken is een keuken die aan drie zijden een keukenblok heeft. Deze keuken indeling heeft u aan drie zijden van de keuken hetzelfde keukenblok, waardoor het een geheel wordt.

Voor de keukenruimte kan de u vormige keuken de gelegenheid geven om meer opbergruimte te hebben en daarbij ook de apparatuur aan verschillende kanten te hebben. De kasten, spoelbak, koelkast en de kookplaat kunnen hiermee strategisch geplaatst worden.

De u-vormige keuken biedt hierdoor altijd veel kookplezier.

 

U keuken indelen

 

T-keukens indelen

De t-vormige keuken biedt voldoende ruimte tijdens het koken. Zoals de naam al aangeeft, heeft deze opstelling een T-vorm, waardoor een deel van de kasten en apparaten tegen de wand staat en bijvoorbeeld een kookeiland is geplaatst tegen deze kastenwand en het aanrechtblad.

Hierdoor heeft u niet alleen een keuken indeling waarmee niets in de weg staat, maar ook dat u bijvoorbeeld met meerdere mensen tegelijkertijd aan de maaltijden kunt werken.

Het is een moderne keuken, waar u veel plezier aan kunt beleven met het meeste interactie.

 

L-keukens indeling

Een L-vormige keuken is de perfecte keukenindeling als u aan twee muurzijden kastruimte en apparaten wilt hebben staan.

Zo heeft u op een lange kant een kastenwand en op de korte kant ook nog een extra deel van de keuken. Dit geeft een combinatie van bergruimte en een goede verdeling van de apparaten.

De keukenopstelling kan u bijvoorbeeld helpen om in een kleine ruimte voldoende opties te hebben, maar ook om bijvoorbeeld twee spoelbakken te plaatsen in de grote ruimte.

 

L keuken indeling

 

Rechte keukens of een hoekkeuken

De bekendste varianten van een keukenopstelling zijn de rechte keuken en de hoekkeuken. Met deze opstelling keukens indelen zorgt ervoor dat u voor iedere ruimte de geschikte keukenopstelling heeft.

U benut hierbij de beschikbare ruimte, maar kunt hiermee ook uw eetkamer of woonkamer meer bij het kookgedeelte betrekken.

Zo heeft u in een kleine keukenruimte bijvoorbeeld ook weer extra mogelijkheden voor een kastenwand.

Bij een rechte keuken staat alles aan één kant van de keuken.

Bij de smalle ruimtes zorgt dit ervoor dat u nog voldoende mogelijkheid heeft om rond te lopen, terwijl de spoelbak, het kookeiland en een oven allemaal bij elkaar zitten.

Bij een hoekkeuken kunt u de langwerpige ruimtes bijvoorbeeld goed indelen, waarbij niet alle apparaten dicht bij elkaar komen staan.

Zo heeft u een indeling van de keuken waar u net iets extra werkruimte heeft en welke ook bij een kleine keuken weer extra gemakken oplevert ten opzichte van een rechte keukenopstelling.

 

Rechte keuken indeling

 

Extra opties om aan te denken

Er zijn echter nog veel meer zaken waar u aan moet denken bij de mogelijke keukenopstellingen. De indeling is namelijk ook afhankelijk van andere factoren.

Uw nieuwe keuken valt daarom niet mee om uit te zoeken. Onderstaande tips zorgen ervoor dat u weer een stapje dichterbij de nieuwe keuken bent en voldoende gemakken hebt tijdens het koken.

 

Een kookeiland plaatsen

Bij verschillende ruimtes kan het een goed idee zijn om de ruimte te breken. Als de keuken een groot oppervlakte heeft, zal veel leegte er immers voor kunnen zorgen dat er minder gezelligheid is.

U kunt er dan voor kiezen om een keukeneiland te plaatsen. Dit kookeiland is een losstaand eiland, waarop de kookplaat geplaatst is. U kunt er dan voor kiezen om deze in de keuken te laten, maar ook door uw woonkamer bij de keuken te betrekken.

Een open keuken zal door een eilandkeuken weer een geheel andere indeling krijgen en u heeft voldoende ruimte om te koken.

 

Andere keuken indelingen bedenken

Hoewel er veel standaard varianten te vinden zijn en het keukenapparatuur bij de voorbeeldkeukens vaak op vaste punten staan, zijn er nog veel meer opstellingen te vinden. De ideale keukenindeling is immers een indeling waarbij de keuken aangepast is aan de beschikbare ruimte.

Een nieuwe keuken valt daarom niet mee en de opstelling kan te allen tijde veranderen.

Zo kunt u bijvoorbeeld ook bekijken waar u de kookplaat wilt plaatsen om te profiteren van nog meer werkruimte. De spoelbak kan ook weer op een geheel andere plaats komen te staan.

De indeling van de keuken kunt u bijvoorbeeld ook op basis van een G-keuken maken in plaats van een l vormige keuken of een van de andere mogelijkheden. Ook hierbij kunt u kijken naar een extra eiland en kunt u genoeg ruimte creëren voor het gehele gezin.

 

Keukenkast indelen

Heeft u ooit een keukenkastje geopend om te ontdekken dat alle blikken, dozen en potten met ingrediënten in een warrige en chaotische puinhoop waren opgestapeld?

Nou, er is geen reden om te wanhopen; het organiseren van uw keukenkastjes hoeft geen lastige taak te zijn. En met een zorgvuldige planning en de juiste indeling kan het zelfs een leuke oefening worden!

Uw keukenkastje indelen kan gemakkelijk zijn. Vraag gerust tips aan uw adviseur.

 

Keuken betrekken bij de woonkamer

Bij sommige woningen is er een open keuken te vinden. Deze keuken brengt weer nieuwe mogelijkheden met zich mee dan wanneer er deuren in de keuken zitten.

Hierbij kunt u denken aan een eiland die verder van de muur en de bijbehorende kastruimte is geplaatst, maar ook door bijvoorbeeld de koelkast anders te plaatsen. Een koelkast moet binnen handbereik staan, maar hoeft niet altijd zichtbaar te zijn vanuit de woonkamer.

Het eiland kan dan ook weer voorzien worden van kastruimte of gemaakt worden als halfopen keukeneiland, zodat u de juiste hulpmiddelen hier al hebt staan.

 

Wat is de beste keukenindeling?

De keukenopstellingen kunnen allemaal een andere mogelijkheid bieden. Echter gaat het erom dat u uw droomkeuken realiseert. Maar wat is dan de ideale keukenopstelling? Hierop kunt u nog letten voordat u een keuze maakt.

 

De plaatsing van een apparaten

De plaatsing van de verschillende apparaten is belangrijk om op te letten. Er zijn op dit gebied veel mogelijkheden te vinden en de ideale indeling is degene waarmee u voldoende werk kunt verrichten, zonder dat er apparaten in de weg staan.

De plaatsing van de apparaten is daarom wel belangrijk en dit zullen professionele chef-koks ook beamen. De kookplaat, koelkast, spoelbak en bijvoorbeeld een magnetron moeten ver genoeg uit elkaar staan, maar weer niet te ver weg zodat u te ver moet lopen of bewegen.

 

De grootte van de keuken

De grootte van de ruimte is ook een belangrijke factor om op te letten. Hoewel u waarschijnlijk kiest voor een bepaalde indeling, kan het zijn dat het door de beschikbare ruimte geen goede optie is en u niet optimaal kunt profiteren.

Een bepaalde vormige keuken kan de kookruimte visueel kleiner of groter laten lijken. Zo kan het bij sommige ruimtes beter zijn om een parallel keuken of i vormige keuken te plaatsen, terwijl een rechte keuken bij andere ruimtes weer beter tot zijn recht komt. De parallelle keuken geeft dan aan beide zijden een werkruimte, waardoor uw oven of kookgelegenheid bijvoorbeeld aan de overkant van het werkblad kans taan.

 

Voldoende opbergruimte

De juiste indeling is ook afhankelijk van de opbergruimte die u nodig heeft om alle spullen in kwijt te kunnen. Een professionele chef-kok zal bijvoorbeeld veel verschillende messen, pannen en andere hulpmiddelen hebben. Deze wilt u wellicht niet in het zicht hebben, waardoor er meer kasten moeten komen.

 

Opbergruimte keuken indelen

De kasten kunnen zowel boven als onder geplaatst worden en bij een kookeiland kunnen ook extra lades aangebracht worden.

Daarbij kan de opbergruimte ook veranderen door de plaatsing van de apparaten. Als u bijvoorbeeld meerdere apparaten aan een muur plaatst, zal er op dit deel geen nieuw kastje kunnen komen. Als u in plaats van een oven een dubbele variant plaatst, brengt dit ook weer een andere indeling met zich mee.

Bij een rechte keuken moet u hierdoor extra opletten waar u alles plaatst en bij een i vormige keuken zal het weer nieuwe opties met zich meebrengen. Ga daarom altijd bij uzelf na hoeveel opbergruimte er daadwerkelijk nodig is, zodat u niets te kort komt.

 

Denken aan uw lichaam

Hoewel de ideale keuken vaak al in uw hoofd zit, moet u ook letten op uw eigen lichaam. De houding moet immers altijd goed zijn als u voor langere tijd in de keuken staat. Vanuit ergonomisch standpunt moet het werkblad dus op goede hoogte zijn en moet u ook niet te hoog hoeven te strekken voor de oven of een van de andere apparaten.

Zo zorgt u ervoor dat lichamelijke klachten niet voor komen en u met het gehele gezin kunt genieten van de maaltijden.

 

Zoveel kost een goede keuken

Een keuken kost te allen tijde geld. Hoeveel een keuken daadwerkelijk kost, is afhankelijk van de indeling, het aantal apparaten dat je mee aanschaft en of je bijvoorbeeld voor een extra spoelbak gaat. U kunt hiervoor altijd samen met een adviseur kijken naar de ruimte en de mogelijkheden op het gebied van een nieuwe keuken.

Adviseurs gaan bijvoorbeeld meekijken naar de mogelijkheden, waarna er ook een offerte op tafel komt te liggen. U bepaalt dan zelf of het binnen uw budget past, maar weet ook zeker dat u de juiste indeling heeft.

 

Ga voor uw eigen keuken indeling

Wilt u bekijken welke keuken het beste bij uw ruimte past?

Zorg dan dat u een adviseur gebruikt voor de meest praktische keuken indeling of inspiratie opdoet voor de juiste keuken indeling. Er zijn een groot aantal indelingen te vinden en afhankelijk van de ruimte kunt u altijd een keuken krijgen die geheel bij u past.

Voordat u het weet heeft u uw droomkeuken staan en gebruikt u alle apparaten die u aangeschaft heeft om de maaltijden te bereiken.

Maak hier eenvoudig een vrijblijvende afspraak.