Kleur in de keuken, voor uw unieke smaak. Witte keukens zijn er genoeg, en zwarte keukens ziet men tegenwoordig ook steeds vaker… heeft u al eens gedacht aan een keuken met kleur?

U kunt kiezen voor een volledig gekleurde keuken, maar zwarte, witte en grijze keukens kunnen ook helemaal afgemaakt worden met details in kleur. Lees meer over keuken kleuren en hoe ze uw nieuwe keuken kunnen opfleuren.

 

Groene landelijke hoekkeuken

 

 

Accenten: een witte of zwarte keuken met kleur

Een eenvoudige manier om een wat standaard witte of zwarte keuken persoonlijker te maken is door te kiezen voor gekleurde details. Dat kan subtiel zijn, zoals een zwarte keuken met een rode plint, of wat meer gedurfd, zoals één keukenkastje in een contrastkleur. Ook grijze keukens kunnen opleven van een kleurig accent.

Bij witte en zwarte keukens is het belangrijk dat u onthoudt dat wit en zwart niet geheel neutraal zijn. Vanille en gebroken wit zijn helemaal anders dan helderwit, en sommige kleuren zwart neigen naar bruin of juist naar blauw. Kies bij een keuken in met een warme basiskleur voor een warme kleurtint voor de accenten, en bij een koele basis voor koele kleuraccenten.

 

Hoogglans en kleur

Een hoogglans keuken is mooi, maar zeker een hoogglans witte keuken loopt het risico enigszins steriel aan te doen. Dus een advies voor dit type keuken: kleur in de accenten. Dat maakt de ruimte speels, zonder af te doen aan de moderne uitstraling.

Er zijn ook mogelijkheden om een keuken geheel in kleur uit te voeren met een hoogglans afwerking. Dat kan mooi zijn, maar is wel uitgesproken en kan druk aanvoelen. Een oplossing is om te kiezen voor een keuken kleur die net iets minder knalt (maar als u een statement wilt maken en zeker weet dat u een hoogglans fuchsia keuken wilt, ga er dan natuurlijk voor!)

 

Keuken kleuren met een matte afwerking

Het omgekeerde geldt voor een matte finish: een hele zachte pasteltint kan er geweldig uitzien in mat, maar het risico bestaat dat de kleur wat vlak en onuitgesproken overkomt. Voorkom dat door een tint te kiezen die iets feller is. Het is ook een mogelijkheid om niet de meest matte afwerking te kiezen, maar bijvoorbeeld een satijnglans.

 

Mat rode keuken met kastenwand

 

De moderne keuken: kleuren met een coole uitstraling

Het is natuurlijk mogelijk om een moderne keuken samen te stellen met een warme uitstraling, maar meestal is een moderne keuken strak, glad en cool. Passen kleuren daar wel bij? Natuurlijk, zeker als u voor koele keuken kleuren kiest.

Misschien denkt u bij koele kleuren direct aan blauw of groen, maar in principe bestaan van alle kleuren koele en warme varianten. Wilt u een moderne keuken en is uw favoriete kleur rood? Dan kiest u voor een rode keuken met een koele ondertoon.

 

De landelijke keuken met kleur: sfeer in huis

Landelijke keukens en kleur zijn helemaal voor elkaar gemaakt. Hout laat zich geweldig schilderen of beitsen, waarbij het karakter van het materiaal en de natuurlijke uitstraling zichtbaar blijven. Er zijn wel wat aandachtspunten.

Voor een landelijke keuken is het aan te bevelen te kiezen voor keuken kleuren die passen bij de stijl, en dat zijn doorgaans wat gedekte kleuren of pastels. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat die saai zijn! Flessengroen en wijnrood zijn voorbeelden van hippe gedekte kleuren.

 

Landelijke groene hoekkeuken

 

De tijdloze keuken: kleuren met stijl

Stijlvol maar geen trendvolger, dat is het idee achter de tijdloze keuken. Kleuren passen perfect in dat plaatje. Voor een dergelijke keuken zijn neutrale kleuren het meest geschikt.

Denk bijvoorbeeld aan marineblauw, vriendelijk bruin of chique donker- of olijfgroen. De tint oxblood kan uw tijdloze keuken kleur geven als u van rood houdt. Bij een tijdloze keuken is het het beste om het te houden bij hooguit één kleur, plus eventueel zwart, wit of grijs.

 

Welke kleur past bij mijn keuken?

Welke keuken kleuren geschikt zijn voor u hangt af van uw smaak, uw interieur en het effect dat u wilt bereiken. Uw smaak is daarbij het belangrijkste. Kies liever wat u mooi vindt, dan wat een ander zegt dat verstandig is.

U doet immers een grote investering als u een keuken koopt (bekijk meer over keuken prijzen), en u zult er waarschijnlijk veel tijd doorbrengen. Heeft u een favoriete kleur, laat die dan gerust terugkomen in uw unieke keuken. Daar krijgt hij persoonlijkheid van.

Het kan helpen om met een paar dingen rekening te houden. Kleuren hebben bepaalde associaties en roepen vaak een gevoel op. Lees hieronder meer over keuken kleuren en hun betekenis.

 

De uitbundige rode keuken

Rood is populair en veelzijdig. Elke rode keuken spreekt, zelfs als de tint niet fel is. Het effect is een keuken met een eigenzinnige uitstraling.

Rood wordt geassocieerd met vuur en emoties. Het maakt een keuken gezellig en warm. Ook een mooie optie is om het te gebruiken als accent in een zwarte keuken, wat een mysterieus, verleidelijk effect geeft.\

 

Zwarte keuken met rood eiland

 

Kalme blauwe keukens

Een blauwe keuken straalt kalmte en rust uit. De keuken vormt een oase in huis, waar u aangenaam kunt koken, eten en leven. Blauw suggereert koelte, wat fijn is als u boven een heet fornuis staat.

Met blauwe keukens kunt u vele kanten op. Afhankelijk van welke kleur blauw u neemt is deze vaak enigszins bescheiden en daarmee een goede basis. Blauw en hout is een populaire combinatie, die zowel in een landelijke als een moderne keuken goed zal staan.

 

Frisse groene keukens

Groen zorgt voor associaties met de natuur, gemaaid gras en friszoete appels. Maar ook de koelte van een boswandeling past bij groen. Er is een tint groen voor elke keuken.

Felle kleuren groen geven een frisse levendige look aan moderne keukens. Het is een aparte keuze, een geschikte keuken kleur voor wie van bijzonder houdt. In een landelijke of tijdloze keuken is groen echter ook mogelijk, in een tint die minder knalt.

 

Groene eilandkeuken

 

Royale paarse keukens

Paars heeft vele gezichten, van zacht lila tot diep aubergine, maar wat ze allemaal gemeen hebben is een luxe uitstraling. Vroeger was paars voorbehouden aan koningen en keizers, maar tegenwoordig is het bereikbaar voor iedereen.

Geheel paarse keukens ziet men niet alle dagen, en dat maakt ze bijzonder. Iets vaker ziet men paars als accentkleur, het past bijvoorbeeld goed in een grijze keuken. Het blijft echter een unicum onder de keuken kleuren.

 

Zonnige oranje en gele keukens

Oranje en geel stralen vriendelijkheid en vrolijkheid uit. Deze keuken kleuren zijn met name geschikt voor wie graag een levendige keuken wil. Mensen die hiervoor kiezen zijn geen grijze muizen!

Oranje en geel lijken misschien overheersend, maar in de praktijk valt dat meestal mee. Zeker als ze gecombineerd worden met een basiskleur zijn ze onverwacht stijlvol. Ze zijn bijvoorbeeld erg mooi als accent in de grijze keuken, of voor een retro-effect.

 

Rechte witte keuken met geel blad

 

Donkere of licht, wanneer neemt u welke kleur?

Heeft u een kleine of enigszins donkere keuken? Keuken kleuren die licht weerkaatsen, zoals pastellen, kunnen helpen om de ruimte groter en/of lichter te laten lijken. Wilt u juist een keuken wat knusser maken, of heeft u erg veel fel daglicht, dan is een tintje donkerder beter.

In een witte keuken vallen donkergekleurde details erg op. Dit kan de bedoeling zijn, maar ook tegenvallen. Vraag één van onze adviseurs u een voorbeeld te laten zien, en mocht het dan toch niet bevallen, probeer dan of een lichtere accentkleur beter werkt.

 

Bijzonder: kies voor een combinatie!

Gewaagd, maar zeker interessant om over na te denken, is een combinatie van keuken kleuren. Grijs, zwart en wit zijn makkelijk te combineren met kleuren, maar ook twee of meer kleuren samen kunnen net zijn wat uw interieur nodig heeft. Niet elke combinatie is echter even geslaagd.

Er zijn op internet verschillende websites die kunnen helpen bij het vinden van inspiratie voor een kleurencombinatie, zoals Coolors.co. U kunt daarnaast (online of offline) ook een collage maken: verzamel afbeeldingen met de atmosfeer die u graag in uw keuken zou willen zien, houd of plak deze naast elkaar, en kijk welke kleuren dat gevoel oproepen. Zo krijgt u ook een hulpmiddel om de adviseur in de showroom duidelijk te maken wat u zoekt.

 

Grijze keuken met blauwe kastenwand

 

Ton sur ton: de mogelijkheden van tinten

U wilt afwisseling zonder dat de keuken kleuren te bont worden? Ton sur ton is een uitdrukking die betekent dat meerdere tinten van dezelfde kleur met elkaar gecombineerd worden. Dit zorgt ervoor dat de keuken een duidelijk geheel vormt, maar niet saai is.

U kunt ook optische effecten bereiken door ton sur ton te gebruiken. Lichte delen lijken naar voren te komen, iets dat donkerder is gaat naar achteren. Speel met de kleurschakering van de boven- en onderkasten, laat de plinten optisch wat wegvallen, leg nadruk op het werkblad…

 

Keuken kleuren in uw interieur

Past een gekleurde keuken in uw interieur? Als u houdt van kleur, dan is de rest van uw huis waarschijnlijk ook kleurrijk ingericht. Het geeft ook een bijzonder gaaf effect als u in een verder wit of zwart interieur plaats maakt voor een keuken met kleuren.

Kleur in de keuken is namelijk helemaal hip. Tegenwoordig is er zelfs vrolijk gekleurde keukenapparatuur verkrijgbaar. Als paradepaardje in het huis mogen keukens stralen, dus u hoeft het niet bescheiden te houden.

 

Inspiratie voor de beste keuken kleuren

Mooie keuken kleuren vinden is makkelijk, u kunt beginnen bij het begin: waar houdt u van? Welke kleuren heeft u verzameld in uw interieur? Uw kledingkast?

U kunt ook eens kijken op de website van Pantone. Dat bedrijf publiceert elk jaar een nieuwe kleur van het jaar, en maakt ook een fashion trend report. Een goede site om te zien welke kleur er in de mode is!

Probeer ook zeker onze keuken 3D ontwerptool. Voer de maten van uw woning in en u kunt moeiteloos keukens uittesten en combineren. Speel met de kleuren en stel uw droomkeuken direct zelf samen.

Toch wat hulp nodig? In onze showroom zijn we u graag van dienst, we hebben vele voorbeelden van de keuken kleuren waar u uit kunt kiezen. Neem vooral een foto mee van de ruimte waar de keuken in komt te staan, zodat we samen met u uw nieuwe keuken kunnen afstemmen op uw huis en eventueel op de bestaande vloer.

 

Rode rechte keuken

 

Onze service: de perfecte keuken met kleur

Welke kleur keuken voor u geschikt is is persoonlijk. Kom daarom voor advies naar onze showroom om te overleggen met een expert. Alle medewerkers van KüchenWelt staan voor u klaar om inrichting, kleur en ergonomie te combineren tot een keuken die perfect bij u past.

Lees ook onze gratis keukenbrochure en blader door de voorbeelden voor keuken inspiratie. U ziet voorbeelden van keuken kleuren en opstellingen die u naar hartenlust kunt combineren. Van keukenblad tot plint en van metaal tot hout: elke keuze is aan u.

 

Duitse keukens, beste prijzen

KüchenWelt is de specialist in Duitse kwaliteitskeukens voor scherpe prijzen. Van de grootste designkeuken tot een slimme kleine hoekkeuken, wij bieden u keukens van alle types en in de mooiste keuken kleuren. U hoeft niet naar het buitenland, wij brengen de Duitse keukens hierheen.

Bis bald!